Rullstorsegel

Rullstorseglet har genomgått många revolutioner och är idag ett mycket uppskattat segel av såväl cruising- som prestandaseglare. Här går vi igenom de viktigaste delarna i ett rullstorsegels uppbyggnad.


Segelyta

Segelytan bestäms av hur utbyggt storseglets akterrunda är. Generellt kan man säga att ju större akterrunda (rygg) man bygger ut desto högre prestanda får man. Akterstaget bestämmer hur långt bak vi kan designa, men att passera det något är oftast inga problem.

Vi har delat in våra rullstorsegel i fyra olika storlekar för att göra det enkelt att hitta vad som passar dig och din båt bäst.

FM1: Underskuret segel.

Negativ akterrunda utan lattor resulterar i liten segelyta och mycket låg prestanda.

FM2: Något positiv akterrunda.

Korta vertikala lattor hjälper till att hålla ut en sparsam akterrunda. Detta kan vara det enda alternativet för vissa rullmaster med mycket smal springa.

FM3: Vertech Main – Kraftigt utbyggd akterrunda.

Detta är Lundh Sails patenterade rullstorsegel och vår vanligaste modell med vertikala fullängdslattor och hög prestanda.

FM4: Vertech Fat Main

Maximal yta med ett något utbyggt fallhorn och ett mycket effektivt segelplan.


Lattor

De vertikala lattorna tillverkas av cylindrisk homogen glasfiber och avslutas i bägge ändarna med rostfria ändbeslag som sparar seglet från slitage. Fullängdslattor levereras odelade i en kringla för enkel transport. Att undvika kopplingsstycken ger bättre förutsättningnar för en problemfri latta.

 


UV-skydd

Skothornet på ett rullstorsegel är alltid exponerat för solljus och kräver ett UV-skydd. Vi använder ett påsytt UV-skydd från Sunbrella med mycket hög kvalitet. Vanligast är grå, men även andra färger finns att tillgå.

 

 


Klassmärke och segelnummer

För att identifiera din båt monterar vi ett klassmärke (logotyp) i seglet och ett segelnummer. Ett segelnummer kan vara tilldelat av Svenska seglarförbundet, båtens tillverkningsnummer eller t.ex. de tre sista siffrorna i skrovnumret.Alla klassmärken och segelnummer skärs ut maskinellt i färgerna blå, röd, svart, grön eller vit.

 

 


Vertech Main-instruktion