Segeltyp Gennaker

Gennakern har kommit med stormsteg och har på många håll helt dominerat ut spinnakern. Detta beror mycket på dess enkla hantering.


Konstruktion

Seglet har ett positivt förlik och akterlik och en djup form för att fungera väl i undanvind. Som namnet antyder är detta är blandning av spinnaker och gennaker. Djupet och den lätta duken från spinnakern, och skotningen från genuan. Gennakern sys alltid i nylonduk. Klicka på bilden för att se exempel på färgsättningar.

 

 


Hantering

En gennaker hanteras ofta med bärgarstrumpa vid sättning och nedtagning. Bärgarstrumpan förenklar hanteringen för den lilla besättningen genom att samla ihop seglet till en lång korv som gör seglet lättstuvat. Vi rekommenderar Black Box spinnakerstrumpa med en mjuk tratt och strumpa i nätmaterial som släpper igenom luft. Detta underlättar såväl sättning, nedtagning och låter seglet andas vid förvaring.

Det går ofta att sätta en gennaker på ett rullsystem med hjälp av Top Down-tekniken. Läs mer om Top Down Gennaker här.


En spinnaker är det ultimata länsseglet med sin stora yta i lovart.


Konstruktion

Beroende på funktionen seglet skall ha, samt om klassregler styr kan seglet designas på olika sätt. Vanliga standarder är DH (Dansk Handicap) som är en relativt djup spinnaker (Spinnaker 1), och IMS (International Measurement System) som är lite planare och smalare (Spinnaker 3). Vår allroundspinnaker kallar vi för Spinnaker 2.


Hantering

En spinnaker hanteras oftast med bärgarstrumpa vid sättning och nedtagning. Bärgarstrumpan förenklar hanteringen för den lilla besättningen genom att samla ihop seglet till en lång korv som gör seglet lättstuvat. Vi rekommenderar Black Box spinnakerstrumpa med en mjuk tratt och strumpa i nätmaterial som släpper igenom luft. Detta underlättar såväl sättning, nedtagning och låter seglet andas vid förvaring.